Tyrkisk madkultur

Det tyrkiske køkken betegnes som et af verdens bedste og kendteste i verden, efterfulgt af det kinesiske og det franske køkken. Tyrkisk mad tradition stammer helt tilbage fra det Osmanniske rige, som strakte sig fra det nuværende Persien og Nordafrika og til dele af Europa. Og består således af en bred vifte, og inspiration fra mange områder og lande, og binder således øst og vest sammen i en spændende kulinarisk oplevelse.

Råvarerne i det tyrkiske køkken består hovedsageligt af friske grøntsager som, auberginer, tomater, peberfrugter, bredbladet persille og citroner, med krydderier, som spidskommen, paprika, hvidløg, oregano med mange flere. Det er anbefalingsværdig, at besøge grøntsagsmarkeder og bazarer, hvor man vil blive inspireret af de utallige dufte fra frugter og grøntsager, det skal her siges at Tyrkiet er selvforsynende af fødevarer.

Tyrkisk morgenmad indeholder alle de nødvendige vitaminer og mineraler kroppen har brug for til en god start på dagen, tomater, oliven, fetaost, agurk, vandmelon, brød og honning, for bare at nævne nogle.

Tyrkiet er desuden kendt for sine mange kebab varianter, og hver egn har således sin specialitet. I folkemunde siges det at der findes mellem 150 til 200 kebabretter, heriblandt iskender, adana, døner og siskebab er nogle af de mest kendte.

En anden spise er de utallige former og varianter for forretter, også kaldet Meze, og spises ofte sammen med hovedretterne i forlængelse af måltidet, og forsætter gerne hele aftenen, sammen med den tyrkiske nationaldrik Raki, som er en anis duftende brændevin, blandet op med vand, hvortil man skyller drikken ned med et ekstra glas vand, og således blandes drikken op mange flere gange, og nydes sammen med måltidet, som vi i norden ynder, at drikke vin til maden.

Tyrkiet er en af verdens største vindrueproducenter, hovedproduktionen går dog mest til produktion af rosiner. Tyrkisk vin tradition er meget ny, men producerer udsøgte vine af carbernet sauvignon fra Anatolien, her kan blandt andet nævnes Doluca, Yakut, Bogazkere og Cankaya fra bla. Vinproducenten Kavaklidere.

Tyrkiet er også kendt på deres omfattende desserter, men spises sparsomt da de er meget søde, og består hovedsageligt af filodej med diverse nødder gennemvædet med sukkersirup, eller andre petit kager, og nydes gerne med en kop tyrkisk kaffe eller te evt. Med den kendte Turkish delight.

Joomla SEF URLs by Artio