Tyrkiet har været beboet af mange andre folkeslag inden osmannernes ankomst, landet har været invaderet masser af gange, og har været krigsskueplads igen og igen op gennem historien. Derfor består befolkningen i Tyrkiet foruden af osmanner også af efterkommere af disse tidligere folkeslag (bl.a. georgiere (laz), armenere (hamshin), kurdere, grækere, syrere), som dog i de fleste tilfælde har overtaget tyrkisk sprog og skikke.

Republikken Tyrkiet ( Türkiye Cumhuriyeti ), Er et Eurasiske land der strækker sig over den Anatolske halvøen i Vestasien og Thrakien i Balkan regionen Sydøsteuropa. Tyrkiet er omgivet af otte lande: Bulgarien mod nordvest; Grækenland mod vest; Georgien mod nordøst; Armenien, Aserbajdsjan (Den enklave af Nakhchivan) Og Iran mod øst, og Irak og Syrien mod sydøst. Den Middelhavet og Cypern er mod syd, det Ægæiske Hav mod vest og Black Sea er mod nord.

Adskillelse af Anatolien og Thrakien er Marmarahavet og Tyrkiske stræder (Bosporus og Dardanellerne), Der almindeligvis regnes for at afgrænse grænsen mellem Europa og Asien, hvorved Tyrkiet er et land med stor geostrategisk betydning. Etniske Turkere udgør flertallet af befolkningen, efterfulgt af Kurderne. Den dominerende religion i Tyrkiet Islam og dets officielle sprog er Tyrkisk.

Tyrkiet er efterfølger til det Osmanniske Rige. Det er en demokratisk, sekulære, enhedsstat, forfatningsmæssige republik, Med en gammel og historisk kulturarv. Dens politiske system blev etableret i 1923 under ledelse af Mustafa Kemal Atatürk, Efter faldet af det osmanniske imperium i det kølvandet på Anden Verdenskrig. Siden da er Tyrkiet blevet stadig mere integreret med Vest gennem medlemskab af organisationer som Europarådet, NATO, OECD, OSCE og G-20 store økonomier.

Tyrkiet begyndte fuldt medlemskab forhandlinger med Den Europæiske Union i 2005, der har været en associeret medlem af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab siden 1963 og har nået en toldunion aftale i 1995. Tyrkiet har også skabt tætte kulturelle, politiske, økonomiske og industrielle forbindelser med Østlige verden, Især med Mellemøsten og Tyrkiske stater af Centralasien. Gennem medlemskab af organisationer som Tilrettelæggelse af Den Islamiske Konference og Økonomisk Samarbejde Organization. Tyrkiet er klassificeret som en udviklet land af CIA og som en regional magt af politologer og økonomer over hele verden.

Tyrkiet er et kandidatland til optagelse i den Europæiske Union. Tyrkiet har knap 75 millioner indbyggere, hvoraf ca 40% bor på landet. De største byer er Istanbul (18.1 mill.), hovedstaden Ankara (5.5 mill), Izmir (3.7 mill.), Adana (1.9 mill.), Antalya (1.1 mill.) samt Bursa (1,6 mill.). 98% af befolkningen er muslimer, størsteparten tilhører den sunni-muslimske retning.

Tyrkiet har en sekulær forfatning uden statsreligion, og der er religionsfrihed. Det tyrkiske sprog tales af ca. 170 millioner. Siden sprogreformen i 1926 har man benyttet det latinske alfabet.

Geografisk og kulturelt er Tyrkiet et kontrasternes land. Landet er blandt andet kendt for sine pragtfulde strande og har mere end 8.000 km kystlinje mod Middelhavet, Ægæerhavet og Sortehavet. Landets areal udgør mere end 775.000 km² med grænser mod Grækenland, Bulgarien, Georgien, Armenien, Iran, Irak og Syrien. Med 97 procent af landet beliggende i Asien (Anatolien) og 3 procent i Europa (Thrakien) betragtes Tyrkiet ofte som en bro mellem øst og vest.

Størsteparten af Tyrkiet er et bjergområde, som gradvist stiger, desto længere øst på man kommer. 80% af Tyrkiet ligger 50 meter eller mere over havets overflade. Mod syd rejser Taurusbjergene sig fra de frugtbare sletter mod Middelhavet.

Et af højdepunkterne - både bogstaveligt og i overført forstand - er de betagende vulkanske landskaber i Kappadokien i det centrale Anatolien med dets karakteristiske søjler og skulpturelle dale, som er formet af tusinder af års erosion, med dets hundreder af klippekirker og underjordiske byer, skabt af tidligere civilisationer og tidlige kristne. Pamukkale med dens kaskader af limstensterrasser, som er dannet af århundreders løb af termale kilder.

Agridag eller Araratbjerget i det østlige Tyrkiet, hvor Noahs ark hævdes at være strandet efter syndfloden. De talrige karavaneseraier - datidens moteller - langs Silkevejen og de utrolige moskéer vidner om de store kulturperioder under selsjukkerne og osmannerne.

Joomla SEF URLs by Artio