Side udtales som (See-deh) og er en lille turist by med ca. 18.000 indbyggere, Side er en antik havneby, beliggende på den sydlige kyst nær Manavgat og Selimye, 75 km fra Antalya til øst. og ca. 65 km til Alanya i vest.

Besætterne fra Cymænien grundlagde byen i det syvende århundrede fk.f, og var en af tidens vigtigste handelscentre.

Alexander den store overtog byen uden kamp i år 333 fk.f og introdoserede den hedenske kultur af Grækenland, hvilken florerede fra den fjerde til den første århundrede fk.f. Efter Alexander den Stores død overtog hans generaler Ptolemy og Soter byen, og som i år 305 fk.f erklærede sig som konge af Ægypten.

I år 67 fk.f erklærede general Pompey Side under Roms herredømme, hvorefter Galetea indlejrede Side under Roms administration, hvor rige merkadisere byggede amfir teateret og afholdte gladiator kampe her. I dag er amfir teatret ved foden af side, flittig brugt til koncerter, og er under stadig renovering.

Side oplevede i det fjerde århundrede heftige kampe, hvor bla. Araberne ville overtage byen uden succes, og Side blev forladt i det syvende århundrede, hvor byen nedbrændte, men rejste sig igen i det tolvte århundrede, af jødiske bebyggere i den tidlige Byzantinske tid. hvorefter byen endnu engang blev forladt, og indbyggerne flygtede til Antalya, og byen Side fik tilnavnet som det gamle Antalya.

 

Joomla SEF URLs by Artio