Mustafa Kemal Atatürk bedre kendt, som Gazi Mustafa Kemal Pasha (1881–10. november 1938) er født i Thessaloniki i det nuværende Grækenland, men dengang en del af Det Osmanniske Rige.

Mustafa Kemal var tyrkisk officer og politiker, og proklamerede i 1923 republikken Tyrkiet og blev landets første præsident. Derefter indledte han og det ungtyrkiske parti et omfattende reform- og europæiseringsarbejde, der afskaffede islam som statsreligion og indførte det latinske alfabet i stedet for det arabiske. Kvinderne fik valgret, og der blev påbudt, at alle borgere skulle tage et efternavn.

Efter hans (Mustafa Kemal Ataturk) troppers sejr i krigen mod Grækenland indgik Mustafa Kemal herefter Lausanne-freden som gav Tyrkiet omtrent dets nuværende grænser (den nuværende grænse blev opnået ved Tyrkiets indlemmelse af byen Hatay, der indtil da havde været del af det franske Syrien umiddelbart inden Anden Verdenskrig.

Mustafa Kemal Atatürk (1881 - 10. november 1938) eller indtil 1934 Gazi Mustafa Kemal Pasha var tyrkisk officer og politiker, og han proklamerede i 1923 republikken Tyrkiet og blev landets første præsident.

Derefter indledte han og det ungtyrkiske parti et omfattende reform- og europæiseringsarbejde, der afskaffede islam som statsreligion og indførte det latinske alfabet i stedet for det arabiske.

Efter Mustafa Kemal Ataturk sejrede i krigen mod Grækenland indgik han Lausanne-freden som gav Tyrkiet omtrent dets nuværende grænser( den nuværende grænse blev opnået ved Tyrkiets indlemmelse af byen Hatay, der indtil da havde været del af det franske syrien umiddelbart inden Anden Verdenskrig.

Kemal Ataturk oprettede den tyrkiske Replublik den 29. oktober 1923, blev valgt som præsident og lagde dermed det Osmanniske Rige i graven. Hvorefter de tidligere osmannere blev fordrevet og deres efterkommere nu lever rundt omkring i forskellige lande i dag.

I 1934 blev Mustafa Kemal hædret med navnet Atatürk, der betyder "Tyrkernes fader". Han regnes som grundlæggeren af det moderne Tyrkiet.

Joomla SEF URLs by Artio