Det byzantinske Rige er det kristne romerrige i sin kerneform. Frem til osmannernes erobring af Konstantinopel i 1453 dannede Byzans rammen for et fortsat liv for senantik kultur og kunst bygget på kristendommens grundprincipper. Både den vestlige og den østlige del  af den europæiske civilisation har optaget institutioner, symboler, begreber og kulturformer, der blev skabt i Det byzantinske Rige.

Byzans var en oldgræsk by, grundlagt af de græske kolonister fra Megara i 667 f.kr. og opkaldt efter deres konge Byzas. Navnet Byzans er latinsk, og det oprindelige navn Byzantium. Byen blev senere omdøbt Konstantinopel og kort efter blev det kejserlige residens for det klassiske Romerrige, og senere blev det til mere end tusind år hovedstaden i det Byzantinske Rige, den græske og romersk talende rige senantikken og Middelalderen. Konstantinopel blev erobret af de osmaniske tyrkere, og bliver hovedstaden i riget, i 1453. Navnet på byen blev ændret til Istanbul 1930 efter oprettelsen af det moderne Tyrkiet.

Oprindelsen af Byzans var indhylet i legenden. og den traditionelle legende siger, at Byzas fra Megara (en by i nærheden Athen), blev  grundlagt Byzans i 667 f.Kr. da han sejlede nordøst over det ægæiske Hav. Byzas havde hørt Oraclet fra Delphi spørge, hvor byen var. Oracle fortalte ham at stifte det "modsatte blinde"Dengang vidste han ikke, hvad det betød. Men da han kom til Bosporus strædet forstod han: at på den modsatte østlige bred var en græsk by, Chalcedon, hvis grundlæggere siges at have overset den overlegne beliggenhed kun 3 km væk. Byzas grundlage sin by på de europæiske kyster og kaldte det Byzantion efter sig selv. Det var primært en handelsby på grund af sin strategiske beliggenhed ved det sorte havs eneste indgang. Byzantion blev senere erobret af Chalcedon, tværs over Bosporus
på den asiatiske side.

Efter sidespor med Pescennius Niger mod den sejrende Septimius Severus, blev byen belejret af romerske styrker og led omfattende skade i 196 e.kr. Byzantium blev genopbygget af kejseren Septimius Severus, som hurtigt genvandt sin tidligere velstand. Placeringen af  Byzans tiltrukket af Romersk kejser Konstantin I, der i 330 e.Kr. genopbyggede det som en kejserlig ophold inspireret af selve Rom. Efter hans død blev byen kaldt Konstantinopel og forblev hovedstaden i det østromerske rige, og kaldes det Byzantinske Rige af moderne historikere. Denne kombination af imperialisme og placering vil påvirke Konstantinopel's rolle som sammenhængen punkt mellem to kontinenter: Europa og Asien. Det var en kommerciel, kulturel og diplomatisk magnet.

Med sin strategiske beliggenhed har Konstantinopel kontrolleret ruten mellem Asien og Europa, samt overgangen fra Middelhavet til Sortehavet. Den 29. maj 1453, faldt byen til de Osmaniske tyrkere, og blev igen hovedstad i en magtfuld stat det Osmanniske Rige. Tyrkerne kaldte byen Istanbul og blev officielt omdøbt i 1930,og det har været Tyrkiets største og mest folkerige by, selv om Ankara er nu hovedstaden.

Joomla SEF URLs by Artio