Fakta om Tyrkiet

Tyrkiet (tyrkisk: Türkiye), officielt kendt som Republikken Tyrkiet (Türkiye Cumhuriyeti), er et eurasisk land der strækker sig over halvøen Anatolien i det sydvestlige Asien og Thrakien (Rumelien) i Sydeuropas Balkanregion. Tyrkiet grænser op til otte lande: Bulgarien mod nordvest, Grækenland mod vest, Georgien mod nordøst, Armenien, Aserbajdsjan og Iran mod øst; og Irak og Syrien mod sydøst.

Middelhavet og Cypern ligger mod syd, mens det Ægæiske Hav og de Ægæiske Øer ligger mod vest og Sortehavet mod nord. Marmarahavet og det Tyrkiske Stræde (Bosporus og Dardanellerne) adskiller Anatolien og Thrakien, og denne adskillelse opfattes generelt også som grænse mellem Asien og Europa, hvormed Tyrkiet er et transkontinentalt land.

Grundet sin strategiske placering på to kontinenter har Tyrkiets kultur en unik blanding af østlige og vestlige traditioner. Med en magtfuld regional tilstedeværelse i det eurasiske område og med en stærk historisk, kulturel og økonomisk indflydelse på området mellem Europa mod vest og Centralasien mod syd, Rusland mod nord og Mellemøsten mod syd har Tyrkiet opnået en stor strategisk betydning.

Tyrkiet er en demokratisk, sekulær, unitar konstitutionel republik, hvis politiske system blev oprettet i 1923 under ledelse af Mustafa Kemal Atatürk efter det Osmanniske Riges fald i efterdønningerne af 1. Verdenskrig. Siden da er Tyrkiet blevet mere og mere integreret i Vesten gennem medlemskaber af organisationer som Europarådet, NATO, OECD, OSCE og G20.

Tyrkiet begyndte forhandlinger om fuldt medlemskab med EU i 2005 efter at have været associeret medlem af EEC siden 1963, og efter at have opnået en toldunion i 1995. Imens har Tyrkiet, som et land med muslimsk majoritet, fortsat med at nære tætte kulturelle, politiske, økonomiske og industrielle relationer med den østlige verden, især med staterne i Mellemøsten og Centralasien gennem medlemskab i organisationer som OIC og ECO. Tyrkiet er klassificeret som et I-land af CIA og som en regional stormagt af politiske eksperter og økonomer over hele verden.

 

Joomla SEF URLs by Artio